bugün
yenile
    1. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      yusuf has hacib tarafından yazılan türkçe eserdir. Mutluluk veren bilgi anlamına gelir. Devletin nasıl yönetilmesi gerektiği tarzda bilgiler verilmiştir.
    2. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Nasihat niteliğindedir.İdeal devlet anlayışı
    3. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      lisede hocanın kutadgu bilig diyişine hep birlikte yok valla bilmiyik diyip hocamızın az kalsın açık camdan kendisini atmasına sebebiyet veriyorduk. (bkz: bizi orospu bizi)
    4. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      şinasi tarafindan 13.yuzyilda yazilmiştir
      0komik mi aq - haygayz 05.04.2017 01:21:51 |#3221118
    5. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
    6. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ''kişinin gönlü dipsiz deniz gibidir, bilgi onun dibinde yatan inciye benzer.''
    7. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      karahanlı devleti döneminde yusuf has hacib tarafından kaleme alınan kutadgu bilig eseri, doğu karahanlı hükümdarı uluğ kara buğra han'a sunulmuştur. eser mesnevi tarzında yazılmış olup, türk-islam dünyasında siyasetname türünün ilk örneğidir.
    8. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      karahanlılar dönemi'nde oluşmuştur. bilinen ilk dil ve edebiyat ürünlerindendir. hakaniye lehçesi ile yazılmıştır. 1069 yılında yusuf has hacip tarafından yazılmış, karahanlı hükümdarı tabgaç buğra han'a sunulmuştur. mesnevi biçiminde yazılan eserin sonunda 124 beyitlik 3 kaside ile mesnevi içinde yeri geldikçe 173 dörtlük de bulunmaktadır. ek manzumelerle birlikte eserin tamamı 6645 beyittir. şehname vezniyle yazılmıştır ve bu iran edebiyatından etkilenildiğini gösterir. din, tarih, sosyoloji ve düşünce tarihi açısından önemli bir eserdir. "saadet veren bilgi" anlamına gelen bu eser, insana hem bu dünyada hem de ahirette mutlu olmanın yolunu gösterir. bilinen üç nüshası vardır: viyana nüshası, kahire nüshası ve fergana nüshası.
    9. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      sevdirir dünya kendini, seveni kovar avutur huzurla ama çabuk bıkar güler yüzle besleyip onu semirtir endişe ve kaygıyla yine zayıflatır sevincin dikkat edersen sonu kaygıdır kaygılı yaşamın sonu sevinçtir (bkz: 3548-3549-3550)
    10. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kutadgu bilig'de dört karakter üzerinden dört kavram anlatılmaktadır. bu dört karakterden kün-toğdı ilig (gündoğdu, hakan) doğru töreyi, doğru yasayı ve adaleti simgeler, ay-toldı (dolunay, vezir) talihi, mutluluğu ve devleti simgeler, ödgülmiş (övülmüş, vezirin oğlu) aklı simgeler. -adı aklın her zaman övülmüş olmasından gelir- , odgurmuş (uyanmış, vezirin akrabası) ise akıbeti simgeler. yaşamın sonunu simgelediği yusuf has hacib tarafından belirtilir. bu mükemmel kitap yukarıda yazan dört kişi arasında geçen konuşmalar ve olaylarla devleti yönetenlerde bulunması gereken özellikleri birey, toplum, devlet ilişkilerinin nasıl düzenleneceğini öyküleyerek anlatır. tamamen islamiyet öncesi türk töresinin toplumsal değerlerine uygun olarak iyiliği, erdemi ve akılcılığı öğütlerken insan yaşamının anlamı ve insanın toplumsal sorumlulukları üzerinde de epey bir durur. favorim olan şairlerle ilişkiyi söyler kısmını olduğu gibi aşağıya yazıyorum. sonra şairler gelir, söz derleyenler kişiyi övenler ya da yerenler kılıçtan keskindir bunların dili yine kıldan incedir kalplerinin yolu derin, ince sözleri anlyayım dersen bunlardan işit sözü, anlarsın hemen dikkat edersen denize dalar gibi gönülden güher, inci, yakut çıkarırlar sanki överlerse bu övgü ile yayılır söverlerse insanın adı kötü kalır elden geldiğince iyi tut bunları kardeş bunların diline düşme arkadaş övülmek istersen eğer bunları sevindir sözüm bu kadar ne isterlerse ver onlara onların dilinden kendini satın al (bkz: 4392-4399) mükemmel bir kitap ya. açıp açıp okuyorum.
    11. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      "akıl süsü dil, dil süsü sözdür. i̇nsanın süsü yüz, yüzün süsü gözdür. i̇nsan sözünü dil dili ile söyler; sözü iyi olursa, yüzü parlar"...
    12. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      alegorik bir eserdir. eserde geçen 4 ana karakter vardır. kün togdı (gün doğdu):hükümdardır ve sembolü adalettir. ay togdı:vezirdir ve sembolü mutluluktur. ögdülmiş:vezirin oğludur.sembolü akıl veya bilgidir. ogdurmuş (uyanmış):vezirin kardeşidir. derviştir.sembolü yaşamın sonudur.
    13. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      mutluluk veren bilgi olarak kalmış aklımda.
    14. 7
      +
      -entiri.verilen_downvote
      6315 ölürüg körügli tirig ḳalġuçı kerek pẹnd tutunsa ḳanı tutġuçı "Ölümü görünce, hayatta kalanların bundan ibret almaları lâzım idi; alan hâni?"
    15. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bu kitabın kabalcı yayınevi baskısını almadığım için yıllardır pişmanım. güncel fiyatı 374 tl! allah belanızı versin be. yalnız, kitap da kitap paşası ha. tespite gel; "aslan itlere baş olursa, itlerin her biri karşısındakilere aslan kesilir. eğer aslanlara it baş olursa, o aslanların hepsi it olur."
    16. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      türkiye yazma eserler kurumu başkanlığı'nın sitesinde bir aralar vardı sanki bu eser. az evvel kontrol ettim çıkmadı ama. yanlış hatırladığımı sanmıyorum, ne sebeple kaldırıldı acaba? ve geri gelecek mi?